Kosten en vergoedingen


Vergoedingen 


Bij psychotherapiepraktijk Mol & Bouma kunt u terecht voor behandelingen in de Gespecialiseerde GGZ (SGGZ). Vanaf 2024 voeren wij geen behandelingen meer uit in de Basis GGZ (BGGZ). 
De kosten voor psychotherapie worden in principe vergoed vanuit uw basisverzekering. 

 Een psychotherapeutische behandeling wordt – net als ander specialistenbezoek of medicatiegebruik- verrekend met het eigen risico bij de zorgverzekeraar, voor 2024 is dat €385,-. Als u daarnaast nog een persoonlijk (verhoogd) eigen risico op de polis hebt, dan wordt het ook daarmee verrekend. 

Om een vergoeding te krijgen voor uw behandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. De informatie die in deze verwijzing moet staan, kunt u vinden onder het kopje 'Aanmelden/actuele wachttijden'. 
 
Psychotherapiepraktijk Mol & Bouma heeft voor 2024 een contract afgesloten met de volgende zorgverzekeraars:

  • Zilveren Kruis (hieronder vallen Zilveren Kruis, AGIS, Avéro, De Friesland, FBTO, Prolife, Interpolis, Kiemer, OZF, Take care now! en Youcare);
  • CZ (hieronder vallen CZ, Delta Lloyd en Ohra);
  • VGZ (hieronder vallen VGZ, Bewuzt, de Goudse, IZA, IZZ, Univé, Zekur.nl en UMC);
  • Menzis (hieronder vallen Anderzorg, Avizo Menzis en Hema);
  • ONVZ (hieronder vallen ONVZ, PNOzorg en VvAA);
  • ZZ (hieronder vallen AZVZ en ZZ); 
  • DSW (hieronder vallen StadHolland en DSW);
  • ASR (hieronder vallen ASR, De Amersfoortse en Ditzo)
  • ENO (hieronder vallen Energiek en Salland) 
  • Caresq (hieronder vallen Promovendum, Besured, National Academic, AoN, One Underwriting Health, iptiQ, Eucare, Aevitae, Caresco), 


Met andere zorgverzekeraars is geen contract afgesloten. 


Wat dat betekent voor de vergoeding van uw behandeling, hangt af van uw zorgverzekeringspolis en of er bij u sprake is van klachten die vallen onder de zogenaamde ‘verzekerde zorg.’ 
In onderstaande tekst leest u hier meer over. 

Verzekerde zorg 

De term ‘verzekerde zorg’ kan wat verwarrend zijn. Verzekerde zorg verwijst naar een veelheid van diagnoses, waarvan verzekeraars hebben beslist de behandeling te vergoeden. Voorbeelden hiervan zijn persoonlijkheidsstoornissen, depressieve stoornissen en angststoornissen. Tijdens het intakegesprek kijken we samen met u of uw klachten onder de verzekerde zorg vallen .De term verzekerde zorg heeft dus niets te maken met het soort verzekeringspolis dat u bij uw zorgverzekeraar afsloot.
 
Sinds 1 januari 2022 wordt in de GGZ gewerkt volgens het Zorg Prestatie Model (ZPM). Uitgebreide  informatie hierover kunt u hier vinden op de website van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en psychotherapeuten (LVVP) of op deze pagina

Als wij een contract hebben met uw zorgverzekeraar, declareren wij de kosten van uw behandeling maandelijks direct bij hen. Wanneer wij geen contract hebben met uw zorgverzekeraar ontvangt u de factuur en kunt u deze indienen bij uw zorgverzekeraar. Hoeveel u vergoed krijgt hangt af van de polis die u met uw zorgverzekeraar heeft afgesloten.  

 
Ongeacht de vorm van uw verzekeringspolis adviseren wij u om -voorafgaand aan uw behandeling- uw polisvoorwaarden te raadplegen en/of bij uw zorgverzekeraar te informeren hoe de vergoeding van uw behandeling exact geregeld is. 
 

Onverzekerde zorg 

Er zijn ook klachten waarvan de behandeling niet wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingsstoornissen, relatieproblemen, identiteitsproblemen en werkproblemen. Deze zorg, die dus niet onder de vergoeding van de zorgverzekering valt, wordt ook wel Overig Zorgproduct (OZP) genoemd. 
Wanneer u kiest voor een behandeling die onder OZP valt, zult u deze zelf moeten betalen. U ontvangt dan na iedere sessie een factuur, die u zelf rechtstreeks betaalt aan Psychotherapiepraktijk Mol & Bouma.
Een OZP kunt u vervolgens (veelal) niet bij uw zorgverzekeraar declareren.

De vastgestelde tarieven door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kunt u via deze link of in onderstaande tabel vinden. 

NZa-tarieven psychotherapeut in kwaliteitsstatuut sectie II 
Prestatiecode   Consulttype   Duur vanaf   Tarief 
CO0050           Diagnostiek    5                   42,93 
CO0115             Behandeling   5                   34,53 
CO0180            Diagnostiek    15                  75,41 
CO0245            Behandeling   15                  62,65
CO0310            Diagnostiek    30                 129,32 
CO0375            Behandeling   30                 109,37 
CO0440           Diagnostiek    45                 183,07 
CO0505           Behandeling   45                 156,72 
CO0570           Diagnostiek    60                 211,06 
CO0635           Behandeling   60                 186,8 
CO0700           Diagnostiek    75                 257,87 
CO0765           Behandeling   75                  230,38 
CO0830           Diagnostiek    90                 315,9 
CO0895           Behandeling   90                 281,27 
CO0960           Diagnostiek    120               440,15 
CO1025            Behandeling   120               402,66 

Zelfbetalers

Het tarief voor zelfbetalers is 100% van de door de NZa vastgestelde maximumtarieven 2024, welke u kunt vinden via deze link

.  

No show

Mocht u onverhoopt niet op uw afspraak kunnen komen, dan verzoeken wij u dit minimaal 24 van tevoren per mail aan ons door te geven (dit kan ook in het weekend, als u op maandag een afspraak heeft). Als u een afspraak niet of niet op tijd (minimaal 24 uur vooraf) aan ons doorgeeft, dan zijn wij helaas genoodzaakt de kosten voor het consult aan u door te berekenen. Deze kosten bedragen 90 euro en worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar.